azuresea 发表于 2023-3-5 08:53:37

請問如何製作三聲道影片

請問有冇合成高手知道有什麼軟件可以製作雙聲道, 甚至3聲道影片呀? 我想導出一套國粵英三語影片, 我最多至能做到左右聲道不同音, 但播放時卻不能選擇不同語言音軌, 有冇高手知道如何做到呀?

小白菜粉 发表于 2023-3-5 11:19:56

问下点可以将dvd的左右声道分开呀

jkidsuu 发表于 2023-3-5 11:55:03

我睇道MKV呢种格式支持。具体如何操作,唔清楚

acmdra13 发表于 2023-3-5 12:32:01

呢個問題都好多想知

roraroland 发表于 2023-3-6 03:35:54

好奇一下,点解唔分开三条音轨,为左咩目的{:9010:}

crespo_leung 发表于 2023-3-6 04:45:51

小白菜粉 发表于 2023-3-5 11:19
问下点可以将dvd的左右声道分开呀

有软件可以提取

crespo_leung 发表于 2023-3-6 04:46:45

唔係好明你究竟想点,但你可以整得到左右声道,已经好犀利啦

azuresea 发表于 2023-3-6 21:00:49

roraroland 发表于 2023-3-6 03:35
好奇一下,点解唔分开三条音轨,为左咩目的

我有分開國粵英3條音軌, 但導出影片後, 3個音同時發出, 不能選擇音軌播放

roraroland 发表于 2023-3-7 00:02:15

azuresea 发表于 2023-3-6 21:00
我有分開國粵英3條音軌, 但導出影片後, 3個音同時發出, 不能選擇音軌播放

如果播放同时有声,不能选音轨,即系实际得一条音轨喔
唔知你系咪搞错D野,当左整一条5.1、7.1,一条声道放一种语言,以为可以放够甘多种
实际播放时选左声道,就会播晒5.1/7.1嘅左边,选右声道就播晒5.1/7.1嘅右边
两种语言还好,话晒旧时VCD或之前就系甘玩
3音轨或以上嘅唔系甘整嘅,一条音轨(唔理你果一条音轨几声道),就放一种语言,分开整几条音轨先有得选语言。唔系一条音轨分多条声道来选多条语言

azuresea 发表于 2023-3-10 20:06:51

謝謝大家的解答, 我終於找到軟件做到了
页: [1] 2
查看完整版本: 請問如何製作三聲道影片