开启左侧

無綫節目 《真係唔好笑》被腰斬 網民分析 五大原因

918 22

《真系唔好笑》(英语:You Laugh,You Lose)是香港电视广播有限公司制作之游戏节目。
由何广沛、麦美恩、冯盈盈、郭子豪、罗毓仪、方绍聪、彭慧中主持,
播出日期         202341日-520
播出时间         逢星期六 21:45至22:30
4月22日起改为逢星期六22:15-23:00
5月20日 22:30-23:15

突然遭停播
本节目原计划在2022年播出,但传无线电视总经理曾志伟看毕节目首集后,
觉得“真系唔好笑”(真的不可笑),
欲抽起不播,但事隔一年经过整理,延至2023年4月播出全辑13集。
不过,随后该节目的播放时间多次更改,仍然无助挽救收视,
最终在2023年5月20日播出第8集后,
突然被停播,同一时间由《共创明“Teen”活出蓝天》所取代。

TVB《真係唔好笑》播完8集疑被腰斬 網民︰節目名副其實

由三位TVB男藝人郭子豪、何廣沛同方紹聰主導兼主持嘅遊戲節目《真係唔好笑》,
有傳由於反應麻麻,播咗8集之後被停播,改由資訊節目《共創明Teen活出藍天》頂上。
《真係唔好笑》合共拍咗13集,而家仲未知其餘集數會幾時播。

有報導指,《真係唔好笑》每集耗資近一百萬,而且出動大量幕後,淨係攝影師都十幾個,目標係想做到韓綜Running Man嘅效果。

據知節目拍好第一集之後俾TVB總經理曾志偉過目,點知「獎門人」認為節目名符其實「真係唔好笑」。

本來以為節目會石沉大海,但係經過大幅修改之後,TVB安排《真》喺收視向來麻麻嘅星期六晚播咗佢。

有網民認為《真係唔好笑》節目名改得衰,但又真係同內容貼切到爆,
而且遊戲設計太低B,主持嘉賓又經常暴走,令到場面得個嘈字。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 22

roraroland  钻石LV.3  发表于 2023-5-23 15:18:38 | 显示全部楼层
论改名嘅重要性

举报 使用道具

T192A  铂金LV.1  发表于 2023-5-23 15:25:03 | 显示全部楼层
呢个场地未用来拍过通灵之王咯

举报 使用道具

一米阳光  铂金LV.2  发表于 2023-5-23 15:26:04 | 显示全部楼层
真系一D都唔好笑

举报 使用道具

載志偉  铂金LV.2  发表于 2023-5-23 16:12:54 | 显示全部楼层
無改錯名,真係唔好笑

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-5-23 18:34:04 | 显示全部楼层
既然唔好笑就收档拉

举报 使用道具

tom4765  超级版主  发表于 2023-5-23 18:38:03 来自手机  | 显示全部楼层
禁的確真係真係吾好笑

举报 使用道具

Bonald  铂金LV.1  发表于 2023-5-23 18:50:52 来自手机  | 显示全部楼层
劇本腦殘 人又低b 笑點弱智 印象中淨睇過一集見到阮兆祥塊面完全毫無表情....簡直當觀眾低能

举报 使用道具

村边督史  黄金LV.1  发表于 2023-5-23 21:17:45 | 显示全部楼层
霖住养距一轮再睇,点知话腰斩?真系唔好笑咩?

举报 使用道具

lwj58  铂金LV.2  发表于 2023-5-23 22:15:36 | 显示全部楼层
真系唔好笑?甘我唔睇啦~

举报 使用道具