开启左侧

HBO Go 只提供點播服務 但我認為該消息要睇定啲

1579 13

哥頓聲館庫
最愛  · 1小時

【HBO消息|HBO Go 取消所有直播頻道服務 只提供點播服務】

串流平台HBO Go由今日開始,取消所有直播頻道服務(包括:HBO、HBO Signature、HBO Hits、HBO Family、Cinemax),只提供點播服務。

根據HBO Go於香港地區其中一個分銷商Now E回覆:
「你好,頻道提供者HBO由2023年5月25日開始,無法再訪問HBO GO 上的直播頻道,不便之處,敬請原諒。」,證實HBO Go作出了變動。

事實上,此舉動非屬突然,早於兩年前台灣地區已率先取消直播頻道服務。而今年2月開始,香港地區已無法瀏覽HBOGO asia網站以及整月份各直播頻道之節目表,可說是取消所有直播頻道服務之先兆。

值得留意,是次變動造成配音西片有一定的影響。除了部分首播約一年內之電影可經點播選擇粵語聲道收看粵語版本外,以往HBO舊電影點播服務是沒有粵語聲道選擇,只直播頻道能選擇粵語聲道。因此如要收看某舊電影粵語版本,往往只能靜待HBO於直播頻道重播日子的來臨。但如今取消所有直播頻道服務,即意味着觀眾將無法收看舊電影粵語配音版本,如:2010年首播《醉爆伴郎團》(The Hangover)、2011年首播《皇上無話兒》(The King's Speech)、2013年首播《黑超特警组3》(Men in Black 3)、《昂山素姬》(The Lady)、《鐵娘子──戴卓爾夫人傳》(The Iron Lady)、2015年首播《星際啟示錄》(Interstellar)、《解碼遊戲》(The Imitation Game)、《轟天猛將3》(The Expendables 3)、《丹麥女孩》(The Danish Girl)、《月亮喜歡藍》(Moonlight)、《星聲夢裡人》(La La Land)、《萬惡金錢》(All the Money in the World)、《開心再嚟》(Mamma Mia! Here We Go Again)等。變相此部分HBO配音電影將會消失及失傳。

是次變動暫時對新電影粵語配音不受影響。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 13

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-5-26 04:50:52 | 显示全部楼层
以前有人发布过HBO旧配音电影合集,无去保存真系太可惜拉

举报 使用道具

wc20051036  铂金LV.2  发表于 2023-5-26 09:47:53 | 显示全部楼层
不過hbo max都係無咩好睇

举报 使用道具

logiciel  黄金LV.2  发表于 2023-5-26 10:13:57 | 显示全部楼层
不過hbo max都係無咩好睇

老友,max係畀西人睇嘅
以前有人发布过HBO旧配音电影合集,无去保存真系太可惜拉

咁多public ip嘅stream traffic咁大,你係HBO你都知有鬼喇

举报 使用道具

deooihc  铂金LV.2  发表于 2023-5-26 10:28:07 | 显示全部楼层
HBO很多配音都不错 也很全面

举报 使用道具

Josewong  钻石LV.1  发表于 2023-5-26 19:22:12 来自手机  | 显示全部楼层
logiciel 发表于 2023-5-26 10:13
老友,max係畀西人睇嘅

咁多public ip嘅stream traffic咁大,你係HBO你都知有鬼喇

我仲係度想hbo做呢个决定的原因
原来因为佢地都知道有人係度录佢地嘅片
所以先会咁嘅决定 都好有可能

举报 使用道具

logiciel  黄金LV.2  发表于 2023-5-29 11:23:01 | 显示全部楼层
Josewong 发表于 2023-5-26 19:22
我仲係度想hbo做呢个决定的原因
原来因为佢地都知道有人係度录佢地嘅片
所以先会咁嘅决定 都好有可能 ...

梗係,地上波轉播臺都改制喇!!!!!!

举报 使用道具

晴儿绿茶  黄金LV.2  发表于 2023-5-29 12:31:36 | 显示全部楼层
直播的確無咗,影響最大就係以前啲舊片,新片點播都有

举报 使用道具

香港孟波  黄金LV.1  发表于 2023-6-3 03:23:09 | 显示全部楼层
咁樣真係好可惜,睇左MAVERICK,HBO都配得唔太差

举报 使用道具

蓝色00  铂金LV.2  发表于 2023-6-5 19:30:11 | 显示全部楼层
有D好奇,会导致几多部粤配旧片流失啊

举报 使用道具