开启左侧

真人版電影 《小美人魚》 在中國和南韓的票房成績不佳

1359 30

國際-真人版電影《小美人魚》在中國和南韓的票房成績不佳 新時代電視 Fairchild TV.mp.jpg

由迪士尼翻拍的真人版美人魚《小美人魚》(The Little Mermaid)近期在全球各地開畫,
根據 跨平台媒體Comscore 的數據,《小美人魚》目前全球票房累計約 3.27 億美元,
除美國本土外,其中有 1.41 億美元來自國際觀眾。

但根據Box Office Mojo 的數據 ,
自5月 26日電影在中國大陸上映至今,票房僅為 360 萬美元,
相比南韓, 菲律賓和印尼等其他亞洲市場的4百多萬,
中國大陸票房明顯較低, 在當地影評網站只獲5.1分。

國際-真人版電影《小美人魚》在中國和南韓的票房成績不佳 新時代電視 Fairchild TV.mp.jpg

有中國大陸影迷稱對電影選角表示失望, 認為其心中的‘小美人魚’是白人,
南韓的社交媒體上也有人發表類似言論,

並附上“#NotMyAriel”字句, 即使電影尚未在日本上映,也遭到批評。

中國官媒環球時報也發文指, 迪士尼決定讓黑人歌手海莉貝利出演電影主角、
擴大少數族裔群演員人數, 只是為了“政治正確”。

儘管《小美人魚》在亞洲遭受種族主義言論攻擊,
但它在歐洲, 澳洲和南美洲仍然受到粉絲的歡迎。

举报 使用道具

评论 31

李夢月  铂金LV.2  发表于 2023-6-13 11:03:04 | 显示全部楼层
迪士尼揀人亂咁嚟 票房低都正常

举报 使用道具

夯昆怼孬  黄金LV.2  发表于 2023-6-13 11:24:44 | 显示全部楼层
班鬼佬硬係要我接受佢地嘅浮誇價值觀,我就偏偏搞對抗,我就係覺得條生魚(學名黑魚)肉酸得唔得?
個世界閪,唔代表我就要做閪人

举报 使用道具

夯昆怼孬  黄金LV.2  发表于 2023-6-13 11:31:57 | 显示全部楼层
嘀len樣真正為黑人好嘅法案佢又唔出,成閪日整埋曬d表面功夫,拍埋曬嘀死人電影(又拍得衰嚄)等d黑人自我滿足,跟住又炒作亞洲歧視黑人,轉移矛盾,屌佢老母逼黑人采棉花嘅又唔係我地
個世界閪,唔代表我就要做閪人

举报 使用道具

史路比  铂金LV.1  发表于 2023-6-13 12:16:25 来自手机  | 显示全部楼层
欧美成日都想将我哋既思想歪曲,咪咪眼国字脸一D都唔符合我哋既审美观,偏偏就话从欧美角度来说这就是美,我呸!凭咩野所以审美观都系欧美班搞屎棍话晒事,每个人都应该有自己既思想同审美眼光,无必要随波逐流

举报 使用道具

SANTER  黄金LV.1  发表于 2023-6-13 13:20:53 | 显示全部楼层
我啲從來都冇壓榨過尼哥尼妹~唔存在咩野政治正確~所以我哋有正常既審美~
票房會話俾迪士尼聽 唔係呢個星球上人人都鍾意食屎~

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-6-13 13:34:33 | 显示全部楼层
美人鱼变清道夫

你又形容得幾貼切過喔  发表于 2023-6-13 13:58

举报 使用道具

fenrzb  黄金LV.2  发表于 2023-6-13 15:36:58 | 显示全部楼层

楼上美人鱼变清道夫呢句至抵死

举报 使用道具

lwj58  铂金LV.2  发表于 2023-6-13 16:58:58 | 显示全部楼层
唔好意思!真系接受唔到罗!

举报 使用道具

孤寒_深秋  铂金LV.1  发表于 2023-6-13 17:12:50 来自手机  | 显示全部楼层
美国人既想当婊子又想立牌坊

举报 使用道具