开启左侧

周潤發親解冇再拍王晶電影原因

308 8
DO姐鄭裕玲早前宣布開設youtube channel 主理節目The Do Show,第一集嘉賓就有多年拍檔發哥周潤發。喺預告片佢地已經又攬又錫,而節目尋日正式上架,原來而家熱愛跑步嘅發哥同講求健康嘅Do姐,多年前已經一齊跑步。

發哥憶述同DO姐70年代試過一齊跑步,拍TVB劇《網中人》時仲會一齊著白色運動裝朝朝跑,跑完又會去飲豆漿。至於而家發哥就會join戚美珍同三哥苗僑偉嘅跑步團,跑完去飲茶。Do姐就問發哥跑完步飲完茶時間尚早,仲有咩做,發哥就話會打理下啲鏡頭晒下相,仲話「唔係咁多人請我拍戲嘅時候,又有跑步又有影相係幾開心嘅」。
而家發哥大幅減產,DO姐想知佢點揀job,發哥就話有啲劇本係為周潤發而寫,例如姜文嘅《讓子彈飛》,又提到合作多時嘅王晶都有俾好多劇本佢睇,不過就話「我睇完之後……阿晶,又重複嗰啲?舊時嗰啲?我唔想。我想搵啲啲好特別啲」。
DO姐又大爆發哥當年喺片場同廖啟智、吳孟達傾演技,甚至話佢一早就識用方法演技。Do姐又問發哥會唔會教新一代演戲,發哥就問之前鄭則仕同TVB都搵過佢教,但要好似智叔咁樣喺大學教戲好難,因為人人性格唔同而導演又會各有要求,就算合作好耐嘅對手都唔會guide佢哋去做戲。至於做導演,發哥直情話唔鍾意,因為太有規律性。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 8

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-6-30 14:43:09 | 显示全部楼层
唔想再演赌片吧

举报 使用道具

llyyqq123  钻石LV.1  发表于 2023-6-30 15:44:02 | 显示全部楼层
不断尝试新角色新挑战
坚定嘅撑粤大朋友

举报 使用道具

yzydmja  钻石LV.1  发表于 2023-6-30 15:52:09 | 显示全部楼层
又重複那些笑了

举报 使用道具

kjtifl  钻石LV.1  发表于 2023-6-30 17:22:59 | 显示全部楼层
琴日搜youtube搜吾到,唔知幾時上傳

举报 使用道具

笑忘书  铂金LV.2  发表于 2023-6-30 18:32:58 | 显示全部楼层
原來還有這种故事

举报 使用道具

李夢月  铂金LV.2  发表于 2023-7-1 00:04:51 | 显示全部楼层
王晶真係算把啦 而家唔再拍唔覺得可惜

举报 使用道具

wQ1s  黄金LV.1  发表于 2023-7-1 01:10:09 | 显示全部楼层
以前的赌片都是巅峰了,那个时代过去啦

举报 使用道具

qq627997340  白银LV.1  发表于 2023-7-3 11:11:53 | 显示全部楼层
都系以前噶好睇

举报 使用道具