开启左侧

关于从小朋友方面保育粤语的一点建议和思考

137 5
其实目前小朋友唔识得活着唔愿意讲粤语嘅情况,应该都相当普遍。就算係广州呢种粤语重镇都无可避免。因为小朋友睇嘅卡通片都係国语,又减少咗个有利普及嘅途径,想当年放学翻屋企就係睇TVB,宜家就比较难了,电视都冇乜人睇。所以如果粤语版本动画资源可以多啲普及推广畀小朋友都未尝唔係件好事。仅属个人睇法,唔中意请口上留情。

举报 使用道具

评论 6

ouyangjie19  铂金LV.1  发表于 2024-2-23 08:26:38 | 显示全部楼层
这是没办法的事,反正我邻居家的孩子只爱讲煲冬瓜。广州现在就这个情况了,其他地方不知道。

举报 使用道具

llyyqq123  钻石LV.1  发表于 2024-2-23 08:38:10 | 显示全部楼层
目前嘅情况,主要靠屋企同家长嘅教育,包括畀小朋友睇粤漫,TVB剧集,听粤语歌,用留得青山在嘅方式。
从长远嚟讲,要从教育层面上承认同发展本土语言文化,学校应该肩负传承嘅责任,令每个喺广州读书嘅小朋友都能够了解本地嘅各方面。

广州已经出台政策话幼儿园喺师资允许嘅情况下,可以教粤语童谣,所以如果发现有幼儿园唔教,我哋可以喺12345向教育局反映情况。大家都尽力发声,等粤语可以尽快返入校园,噉样粤语先会有未来。
坚定嘅撑粤大朋友

举报 使用道具

sbc001155  白银LV.2  发表于 2024-2-23 16:04:57 | 显示全部楼层
就算粵語環境生活
我個女都重係不停講英文
幼稚園都係全中文
所以我都唔知可以點

举报 使用道具

蒸发密令  黄金LV.2  发表于 2024-2-23 18:32:58 | 显示全部楼层
咪话细路啦,我一个成年人想了解翻粤语字、词噶意思,或者正确噶粤语发音都无从下手。
后面了解到香港语言学学会粤语拼音方案,但系又未搞清楚如何装入打字系统,
购书中心找到两本《广州话方言字字典》《广州话方言字词典》都系香港进口噶。
只能讲保护本土语言好重要,语言都留唔低,点会有本土文化

試下這個 https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/  发表于 2024-2-24 00:45

举报 使用道具

蒸发密令  黄金LV.2  发表于 2024-2-26 18:36:07 | 显示全部楼层
蒸发密令 发表于 2024-2-23 18:32
咪话细路啦,我一个成年人想了解翻粤语字、词噶意思,或者正确噶粤语发音都无从下手。
后面了解到香港语言 ...

哦,粤语审音配词字库,我都有用过,好用过汉典

举报 使用道具