开启左侧

[轉載][bt][妒火線][錄製版][MP4-720P][粵]

342 25
kingking2021  钻石LV.1  发表于 2024-5-4 16:48:15 | 显示全部楼层
旧电影就是好看啊

举报 使用道具

geniuz  钻石LV.2  发表于 2024-5-5 01:29:43 | 显示全部楼层
龙门客栈 发表于 2024-5-4 16:46
港星好似冇新人接力咁波。

有,呢幾年金像獎都好多新人,,不過你唔識嘖

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2024-5-5 09:21:30 | 显示全部楼层
geniuz 发表于 2024-5-5 01:29
有,呢幾年金像獎都好多新人,,不過你唔識嘖

有啊,可能我呢度仲未播啲新人港剧,所以唔知。

举报 使用道具

geniuz  钻石LV.2  发表于 2024-5-6 18:40:26 | 显示全部楼层
龙门客栈 发表于 2024-5-5 09:21
有啊,可能我呢度仲未播啲新人港剧,所以唔知。

畢竟香港電影已經過左黃金時代,有新人都未必能夠家喻戶曉,大家關注已經轉向內娛,

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2024-5-7 12:35:37 | 显示全部楼层
geniuz 发表于 2024-5-6 18:40
畢竟香港電影已經過左黃金時代,有新人都未必能夠家喻戶曉,大家關注已經轉向內娛, ...

嗯,其实有啲情节内地係拍唔出嚟嘅,例如~周星驰嘅幽默係普通话呈现唔到嘅,唔一定係内地就係好嘅,警匪剧情都係港产片比较好睇,内地到依家都冇代表作。

举报 使用道具

geniuz  钻石LV.2  发表于 2024-5-7 18:22:41 | 显示全部楼层
龙门客栈 发表于 2024-5-7 12:35
嗯,其实有啲情节内地係拍唔出嚟嘅,例如~周星驰嘅幽默係普通话呈现唔到嘅,唔一定係内地就係好嘅,警匪 ...

周星馳自己都拍唔翻當年感覺啦,雖然周星馳有才華,但當年亦唔係周星馳一個人能夠成就,有老蕭呢個編劇、有李力持呢個導演、有向生呢個老闆……

举报 使用道具

geniuz  钻石LV.2  发表于 2024-5-7 18:24:36 | 显示全部楼层
龙门客栈 发表于 2024-5-7 12:35
嗯,其实有啲情节内地係拍唔出嚟嘅,例如~周星驰嘅幽默係普通话呈现唔到嘅,唔一定係内地就係好嘅,警匪 ...

內娛嘅內容肯定唔掂,而家都係靠靚女靚仔支撐,劇本靠嘅係小說嘅原作。。。古裝還好,時裝劇必然要求偉光正,

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2024-5-8 14:03:07 | 显示全部楼层
geniuz 发表于 2024-5-7 18:22
周星馳自己都拍唔翻當年感覺啦,雖然周星馳有才華,但當年亦唔係周星馳一個人能夠成就,有老蕭呢個編劇、 ...

就算拍唔返之前嘅感觉都冇问题,因为佢发扬咗粤语文化,我呢度好多人就因为佢嘅搞笑喜剧而人人都识广东话,问题係前浪等后浪,等极都冇后浪接手,阴功~

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2024-5-8 14:05:31 | 显示全部楼层
geniuz 发表于 2024-5-7 18:24
內娛嘅內容肯定唔掂,而家都係靠靚女靚仔支撐,劇本靠嘅係小說嘅原作。。。古裝還好,時裝劇必然要求偉光 ...

内地禁港剧,又拍唔出水准之作,我都冇乜睇内地戏剧,冇瘾兼无聊。

举报 使用道具

geniuz  钻石LV.2  发表于 2024-5-8 18:35:46 | 显示全部楼层
龙门客栈 发表于 2024-5-8 14:05
内地禁港剧,又拍唔出水准之作,我都冇乜睇内地戏剧,冇瘾兼无聊。

而家TVB都死買陸劇離播

举报 使用道具