开启左侧

《森林女王》首播! 《新聞女王》演員跨界動物紀錄片

544 16

對於香港收視率低於預期,網民就紛紛列出《繁花》嘅失敗位。
《繁花》失敗位1:無廣東話配音
《繁花》演員們全程用上海話拍攝,使觀眾更易代入90年代上海氛圍,翡翠台播出時,僅提供普通話主聲道及上海話次聲道選擇,未有提供廣東話配音,對觀眾未夠貼心:「點都應該要有廣東話配音啦,老人家點會睇字幕」、「直接放套普通話劇喺黃金時段,真係笑死人,仲開緊電視堆老人家你估真係坐定定追劇咩,邊食飯或者邊做家務『聽』電視就多」、「cut配音真係玩自己」等等,不過都有網民認為如果套劇配咗廣東話就感覺好唔啱Mood。

《繁花》失敗位2:內地劇一向欠缺話題
TVB過往都有外購內地劇,不過未見有太大討論度,唔少網民都話醒唔去近年有邊套內地劇係令人記得:「大陸劇紅得起有邊套?我剩係諗到環珠格格」、「近幾年咪延禧攻略」。

《繁花》失敗位3:太遲播放
《繁花》已於去年底於內地播出,有網民就指其實要睇嘅人都已經睇晒:「問題要睇嘅一早睇咗,唔睇嘅就唔會睇」、「網上有得睇,使乜每日睇廣告仲每日一集」、「要睇嘅大陸網幾個月前已經睇咗啦,無線太遲播囉。應該要同大陸同步播先得」等等。

《繁花》失敗位4:未認清觀眾群組
《繁花》失敗位5:唔係人人欣賞王家衛拍攝手法
唔少網民都話自己唔識欣賞王家衛拍攝手法,表示:「懶係有深度,懶係運用拍攝手法、鏡頭、顏色」、「王家衛佢啲場景不論日頭夜晚,室內定室外啲演員塊面都會反晒光,啲演員演技、服飾同場景都極造作 然後啲畫面明明可以一個鏡頭影晒,硬係要飛來飛去咁影」、「我唔明點解個鏡頭要不斷咁轉取景角度、一場戲轉六七次畫面,作為觀眾既我真係睇得好辛苦,一啲都唔欣賞」等等。

《繁花》失敗位6. 背景音樂難令人難投入
網民認為《繁花》用交響樂做背景音樂令人難投入,指唔明點解唔用二胡。

《繁花》失敗位7. 演員無親切感
《繁花》主演陣容包括內地演員胡歌、馬伊琍、唐嫣、芷蕾等等,網民指對呢班演員都無咩親切感。

森林女王|文家軍佐治黨鬥到荒野 弱肉強食為野生紀錄片配音.jpg
森林女王|文家軍佐治黨鬥到荒野 弱肉強食為野生紀錄片配音.mp4_20240716_142507.863.jpg

無綫昨晚起在黃金時段劇集檔9時30分推出紀錄片《森林女王》,改編自BBC野生動物紀錄片《Serengeti》。
《Serengeti》系列大受網民歡迎,首兩季在豆瓣高開9.3及9.2評分,
2020年榮獲美國電影音效剪輯師協會聲音剪輯傑出成就殊榮,又獲黃金時段艾美獎(Primetime Emmy Awards)

從職場走入森林「弱肉強食」
無綫以戲劇手法包裝,由去年台慶劇《新聞女王》演員班底粵語配音,包括「佐治」馬國明、「Cathy」高海寧、「劉艷」王敏奕、「曉薇」何依婷、「飛爺」鄧智堅、「方太」龔慈恩、「Bella」郭柏妍、「Ivan」何廣沛、「芷瑤」陳曉華、「姍姍」何沛珈、「Cyrus」孔德賢、馬貫東和陳山聰等。

《森林女王》跟《新聞女王》一樣以「弱肉強食」做故事背景,同樣描寫女性角色為主,
演員飾演的動物,大部分沿用《新聞女王》劇中名字外,角色性格也同出一轍。

森林女王|文家軍佐治黨鬥到荒野 弱肉強食為野生紀錄片配音.mp4_20240716_142647.789.jpg

驚喜甜蜜感情線
馬國明聲演「獅子王」佐治,同是阿頭級,均具備賴皮特色;王敏奕聲演「非洲母獅」劉艷,都是喜愛走出固有框架,以自己相信及堅持的理念達到目標。與劇集角色相似還有「飛爺」鄧智堅為陰險狡猾的野狗配音,「飛爺」目標明確,懂生存之道;為在森林爭一碗飯吃,游刃有餘、靈活變通,不濫殺無辜,性格鮮明。陳山聰聲演最強獅子王「黑面死神」,對「森林女王」之爭有一定影響力。

演員各出奇招投入角色
聲演高傲又進擊的怪獸家長獵豹Cathy的高海寧,配音前10分鐘仍努力讀稿「攞番Cathy個感覺」,「配音時會忍唔住演番Cathy啲眼神,唔識點樣用聲去演一個角色,覺得配音員好勁」。聲演野狗的鄧智堅特意黐「飛爺鬍鬚」、戴「飛爺眼鏡」和招牌珍珠奶茶幫助投入飛爺世界。

馬國明為賴皮愛面子的獅子王配音,刻意壓低聲線,初次接觸配音的他大嗌好玩,「我鍾意配啲好衰嘅角色,可以變聲」。
聲演高海寧獵豹女兒芷瑤的陳曉華,與《新聞女王》中的角色一樣事業心重,一心想要繼承母業成為「森林女王」。
為凸顯角色硬朗性格,她壓低聲線配音,邊配邊手舞足蹈助投入角色,「我覺得要浮誇啲去演繹,唔可以咁平淡」。

举报 使用道具

评论 16

kingking2021  钻石LV.1  发表于 2024-7-16 18:09:44 | 显示全部楼层
这个综艺值得期待啊。

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2024-7-16 22:14:54 | 显示全部楼层
艺人充当配音员,得唔得架,唔好收得衰过繁花喔

举报 使用道具

chrisrex  铂金LV.1  发表于 2024-7-16 23:43:41 | 显示全部楼层
说白了都是外行

举报 使用道具

李夢月  铂金LV.2  发表于 2024-7-17 00:48:03 | 显示全部楼层
反正食花生就係

举报 使用道具

ahyung  铂金LV.1  发表于 2024-7-17 02:02:17 | 显示全部楼层
Serengeti 拍得好好,加埋廣東話配音更加親切~~

举报 使用道具

小白菜粉  钻石LV.1  发表于 2024-7-17 02:24:37 来自手机  | 显示全部楼层
么系列嗄片???

举报 使用道具

T192A  铂金LV.1  发表于 2024-7-17 10:14:30 | 显示全部楼层
之前好似收藏纪录片动物又係粤语配音收藏之后又唔睇

举报 使用道具

Lady猫屎  铂金LV.1  发表于 2024-7-17 11:02:00 | 显示全部楼层
都可以啊,几搞嘢

举报 使用道具

小禾05  黄金LV.1  发表于 2024-7-17 13:54:07 | 显示全部楼层
點解唔搵番配音員呢? 配得好奇怪

举报 使用道具