开启左侧

『絕版資源』本土最惡動漫廣播劇《歲晚英雄》1~5

1989 16

片名:歲晚英雄
類型:廣播劇+動畫
格式:rm+wmv
語言:粵語

感想:硬盤底摷返呢套嘢出嚟,不禁慨嘆我哋呢代廣東仔真係幸福,童年除咗有TVB粵配日漫之外,仲趕上咗互聯網初起之時嘅本土優秀作品爆發潮,當時北方網絡仲未普及,廣東人上網可以講係自己一片天下,粵語白話文直接作為網絡用語標配,唔需要遷就迎合外省人,當年flash年代誕生咗唔少本土動漫公司帶嚟經典粵語動漫,比如Showgood嘅《大話三國》,Smail(思妙)嘅《大鬧西遊》仲有Tophood(托活)嘅《歲晚英雄》,第一次聽《歲晚英雄》大概係小學啱升初中之時,當時淨係覺得好搞笑,尤其係啲經由粵—普—粵轉換過後和諧化嘅粗口字眼,十分抵死,後來大個啲再次聽卻發現一啲唔同嘅嘢,大雅大俗,大喜大悲,笑中有淚竟是盡得無厘頭之精髓,而家再聽嘅話相信又會有唔同感受……

溫馨提示:第三部為動畫,其與為廣播劇,音頻格式為rm格式,比較老舊,部分應用不支持播放(度盤無法直接播放)但實測並非損毀,下載後使用支持該格式播放器即可。

強烈建議:增加講古台板塊放廣播劇、有聲小說等音頻作品!!!
[attach]3786[/attach]
[attach]3787[/attach]
[attach]3788[/attach]
[attach]3789[/attach]
[attach]3790[/attach]
[attach]3791[/attach]

測試鏈接

购买主题 已有 3 人购买  本主题需向作者支付 50 星点 才能浏览

举报 使用道具

评论 16

southybcl  铂金LV.1  发表于 2021-10-4 11:59:44 来自手机  | 显示全部楼层
多谢分享

举报 使用道具

月野兔  管理员  发表于 2021-10-4 12:20:57 来自手机  | 显示全部楼层
咩嚟,没睇过

举报 使用道具

Sikfaa  黄金LV.2  发表于 2021-10-4 13:32:46 来自手机  | 显示全部楼层
月野兔 发表于 2021-10-4 12:20
咩嚟,没睇过

廣播劇,係聽嘅,唔係睇嘅,同埋,開講古分區啊!

举报 使用道具

shine  铂金LV.2  发表于 2021-10-4 13:49:09 | 显示全部楼层
谢谢分享这个广播剧

举报 使用道具

lesing  铂金LV.2  发表于 2021-10-4 14:11:16 | 显示全部楼层
膜拜大神啊

举报 使用道具

kingking2021  钻石LV.1  发表于 2021-10-4 14:12:14 | 显示全部楼层
好像很有趣的样子

举报 使用道具

c60682672  黄金LV.2  发表于 2021-10-4 16:13:47 | 显示全部楼层
沒有看過是什麼來的但謝謝分享

举报 使用道具

roraroland  钻石LV.3  发表于 2021-10-4 19:49:23 | 显示全部楼层
睇下系咩野……

举报 使用道具

wulove  铂金LV.1  发表于 2021-10-5 08:10:51 来自手机  | 显示全部楼层
單集 動畫好怪!!

举报 使用道具