开启左侧

蔡志忠諸子說系列粵語中字 莊子說 老子說 孟子說 禪說

2164 22

大學嗰陣喺圖書館睇《莊子》,真係好燒腦,好多時候一句話引發思考發吘豆一粒鐘就過咗去,成個學期落嚟淨係睇咗內七篇,睇到外篇第一篇《駢拇》時,由於之前一直係畀人一種好開闊嘅感覺,嚟到呢度畫風突變,詆毀儒家感覺變得好狹隘,睇唔落去,合上書之後就再冇翻開過。但奇怪嘅係我明明冇睇過《莊子》後面嘅內容,高中我阿爺過身時我寫祭文卻引用咗“莊子喪妻鼓盆而歌”嘅典故,我對呢個故事深刻嘅印象係邊度嚟嘅呢?
時間要追溯到唔記得係小學定係初中嘅時候,一堂由班主任兼語文老師代課嘅美術課,佢放咗一部粵語動畫(當時係放VCD),中國大陸課堂上由一個撈嘅老師播放粵語動畫,呢件時令我印象好深刻,嗰部片係以動畫形式介紹莊子嘅寓言故事同思想嘅,有啲似港台製作嘅教育節目,我當時第一反應係莊子個樣好似光頭佬麥嘉……

閒來無事網上搵吓有冇相關資源,點知真係畀我搵到,唔單止搵到莊子,仲有諸子百家成個系列,其中以《莊子說》最為出名同經典。有好嘢梗係要同大家分享啦。可惜嘅係粵語版只搵到以下幾部,另外仲有孔子說、列子說、孫子說、韓非子說等等只有央視國語版搵唔到粵語嘅。

裡面《孔子傳》唔係本系列嘅,不過我見都係粵語諸子動畫就擺埋一齊。
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 22

月野兔  管理员  发表于 2021-6-11 21:55:08 来自手机  | 显示全部楼层
好有教育意义噶片!

举报 使用道具

lszhen  黄金LV.2  发表于 2021-6-11 22:11:09 来自手机  | 显示全部楼层
有几多集?好奇,睇睇学习学习

举报 使用道具

Sikfaa  黄金LV.2  发表于 2021-6-11 22:12:12 来自手机  | 显示全部楼层
月野兔 发表于 2021-6-11 21:55
好有教育意义噶片!

我都唔知放邊個區好就放咗去綜合,不如開個教育頻道分類啦

举报 使用道具

月野兔  管理员  发表于 2021-6-11 22:18:34 来自手机  | 显示全部楼层
Sikfaa 发表于 2021-6-11 22:12
我都唔知放邊個區好就放咗去綜合,不如開個教育頻道分類啦

哈哈,你好多教育资源啊?如果多,可以喔

举报 使用道具

Sikfaa  黄金LV.2  发表于 2021-6-11 22:21:33 来自手机  | 显示全部楼层
月野兔 发表于 2021-6-11 22:18
哈哈,你好多教育资源啊?如果多,可以喔

我係想求……都係拋磚引玉,我記得以前明珠台周末早上有教育節目,細個好鍾意睇

举报 使用道具

月野兔  管理员  发表于 2021-6-11 22:23:23 来自手机  | 显示全部楼层
Sikfaa 发表于 2021-6-11 22:21
我係想求……都係拋磚引玉,我記得以前明珠台周末早上有教育節目,細個好鍾意睇 ...

原来喺咁样啊,如果你喺多,可以开一个频道分类比你哈

举报 使用道具

Sikfaa  黄金LV.2  发表于 2021-6-11 22:38:14 来自手机  | 显示全部楼层
月野兔 发表于 2021-6-11 22:23
原来喺咁样啊,如果你喺多,可以开一个频道分类比你哈

我可以有咩多唔多?都係從互聯網收集嘅資源,平台嘅作用咪就係大家將搵到嘅資源分享出嚟整合到一齊咩?咪講咩版權,講句唔好聽,除非你自己拍嘅,否則大家都係偷返嚟嘅,如果覺得自己重新壓制有付出咪加個水印囉,人哋攞走相當於幫你做宣傳。
另外,你作為管理員咪淨係顧住自己猛咁發片,睇下大家需要啲咩類型嘅,盡量滿足咗先,大家搵到自己需要嘅嘢或者搵到驚喜自然會產生歸屬感,否則睇兩眼冇嘢到留唔住人。比如我其實對日本啲番劇冇咩興趣,主要想睇粵語配音嘅動畫電影,呢度暫時唔係好滿足到我,唯有先分享吓自己收藏嘅拋磚引玉。

举报 使用道具

roraroland  钻石LV.3  发表于 2021-6-11 22:42:13 | 显示全部楼层
原来有这类动画,谢谢分享了

举报 使用道具

月野兔  管理员  发表于 2021-6-11 22:56:20 来自手机  | 显示全部楼层
Sikfaa 发表于 2021-6-11 22:38
我可以有咩多唔多?都係從互聯網收集嘅資源,平台嘅作用咪就係大家將搵到嘅資源分享出嚟整合到一齊咩?咪 ...

嗯,支持你噶立场

举报 使用道具