开启左侧

[香港][1999-TARZAN 泰山][周华健] 电影原声大碟[WAV]

958 17
ROD9144-4迪士尼 泰山 電影原聲帶 TARZAN 香港
[attach]16279[/attach]
廣東版 CD
歌王 周華健 詮釋泰山新生命
迪士尼1999年度超級強檔動畫[泰山],改編自英國小說家艾格萊斯布洛的著作,描述失去雙親的孤兒泰山在非洲叢林被猩猩撫養長大,建立一份跨越人類與動物的深刻情感。
歌王周華健,以其高亢唱腔被迪士尼視為[泰山]最佳代唱人,繼[阿拉丁]柔情獻唱後,周華健再度展現雄厚實力詮釋[泰山]的5首電影歌曲,帶給樂迷全然不同的聽覺感受。
葛萊美獎得主馬克曼西納,繼成名作[捍衛戰警]、[龍捲風]、[空中監獄]、[刺激1998]後,以強烈節奏表現叢林特有的神秘感與大地之靈魂,為迪士尼[泰山]譜寫扣人心弦的樂章。
演唱:周華健 作曲:菲爾柯林斯 配樂:馬克曼西納
[唱片曲目]

CD
01. 兩個世界 (華健電影版)
02. 我深心的愛 (華健電影版)
03. 天之驕子 (周華健版)
04. 大鬧營地 (聲響及敲擊版)
05. 世界睇清楚 (周華健版)
06. 兩個世界 (延續篇)
07. 大鬧營地
08. 我深心的愛 (周華健版) 09. 兩個世界(周華健版)
10. 快樂天地 (純音樂)
11. 行動如猿猴,外表像人 (純音樂)
12. 大猩猩 (純音樂)
13. 一家人 (純音樂)
14. 兩個世界 (終結篇)

歌词:
兩個世界 (華健電影版)
監製及編曲:Phil Collins及Mark Mancina 詞:黃霑
最愛最信信念永遠不變
兩個眾生世界 心同源 一家同行 人生指引在天
桃源沒有污染日子 浮生共對歡笑面 活也簡單 憑信與愛 輕輕鬆鬆快步軟軟沙徑
來同步青蔥老樹底 濃綠裡真意出現 活也簡單 憑信與愛
昂然抬頭挺你雙肩 默默為新的挑戰 以變應變 放眼向天
來日新的一切 陪伴你飛身進取
誰能讓歡喜變做悲 誰能讓愛充滿苦淚 問句蒼天 無語蒼天
新生機卻在遠處等你

我深心的愛 (華健電影版)
監製:Phil Collins及Mark Mancina 編曲:Mark Mancina  詞:黃霑 唱:周華健,劉雅麗
【劉】乖乖小乖乖淚盈盈面 緊握小手抱雙肩
【劉】媽媽真心愛護 免你痛苦 再也不要心淒酸
【周】小子身心會變強健 抱你在面前 溫暖懷裡現
周】你我的真愛永無變遷 再也不要珠淚漣
【周】對你深深的愛 長存深心裡面 永遠永遠 到百千千萬年
【周】我深心的愛 那怕種種變幻 長存深心底裡不變
【劉】永遠

天之驕子 (周華健版)
曲:Phil Collins 詞:黃霑
HO 你會更勁更茁壯 還變得更有大志 你會變作天之最驕子
你會探遍世界旅程 會作出多次嘗試 你要上峭壁 上峻嶺 上得頂峰先滿意
放眼對青天仰首 正氣發揮新意義 你會變頂天漢子 世界百珍萬奇心中有你
這裡有那個會帶你 教識處世道理 你要確信你會戰勝 以愛心生出真壯志
放眼對青天仰首 正氣發揮新意義 你會變頂天漢子 世界百千萬人傾心愛你
你去試去探索 常以身印證道理 你會獻你愛心找到知己
你創見你遠見一一見道理 你要確信這個世界 最終會尊敬你
放眼對青天仰首 正氣發揮新意義 你會變頂天漢子 世界百千萬人傾心愛你
世界會對這個天之驕子有敬意 大鬧營地
製作、編曲、聲音效果:Phil Collins 附加音樂編寫:Paul Bogaev

世界睇清楚 (周華健版)
曲:Phil Collins 詞:黃霑
你教我 太精彩 咯 我會我會發狂做功課
世界我見過 最怕粗心睇錯
世界太多太多 如遠似近 真睇到傻
實在外面人點樣?我 全世界見唔到實太大太多
我最想知人情世事 我要知種種感覺點解咁番
點解咁番你快說清楚 我究竟乜科乜乜傢伙
企佢坐 每次身邊經過 見下佢我就會好妥
次次見佢 也發覺心中想佢睇我
啊 我啊 我啊 我點會咁 唔通諗佢一多 精都變傻
在綠樹外越過白雲 有個大世界係更大更多
我最想知人情世事 我要知種種感覺點解咁番 ……

购买主题 已有 1 人购买  本主题需向作者支付 16 星点 才能浏览

举报 使用道具

评论 17

micwck  黄金LV.2  发表于 2022-10-12 08:39:11 | 显示全部楼层
唔講都唔記得周華健有出過呢隻碟

举报 使用道具

kenzai20199  禁止发言  发表于 2022-10-12 10:46:20 | 显示全部楼层

举报 使用道具

Hao246  铂金LV.2  发表于 2022-10-12 12:19:50 来自手机  | 显示全部楼层
micwck 发表于 2022-10-12 08:39
唔講都唔記得周華健有出過呢隻碟

系啊,动画泰山源碟主题曲。

举报 使用道具

Hao246  铂金LV.2  发表于 2022-10-12 12:20:07 来自手机  | 显示全部楼层
kenzai20199 发表于 2022-10-12 10:46
非常好看 一定要看

下载听下咯。

举报 使用道具

kenzai20199  禁止发言  发表于 2022-10-12 13:35:37 | 显示全部楼层

举报 使用道具

Hao246  铂金LV.2  发表于 2022-10-12 14:56:36 来自手机  | 显示全部楼层
kenzai20199 发表于 2022-10-12 13:35
非常好看 一定要看

多谢朋友支持先。

举报 使用道具

micwck  黄金LV.2  发表于 2022-10-13 08:32:24 | 显示全部楼层
Hao246 发表于 2022-10-12 12:19
系啊,动画泰山源碟主题曲。

我有睇過呢套戲粵語版,但唔記得係周華健唱

举报 使用道具

Hao246  铂金LV.2  发表于 2022-10-13 10:30:54 来自手机  | 显示全部楼层
micwck 发表于 2022-10-13 08:32
我有睇過呢套戲粵語版,但唔記得係周華健唱

正常啦,有时间你知道某动画细个好睇,又唔记得系边个演加。

举报 使用道具

micwck  黄金LV.2  发表于 2022-10-14 08:48:02 | 显示全部楼层
Hao246 发表于 2022-10-13 10:30
正常啦,有时间你知道某动画细个好睇,又唔记得系边个演加。

都係,好在現在有得上網搵資料

举报 使用道具