开启左侧

CG短片《機動戰士鋼彈00 Revealed Chronicle》EPISODE 「GN ARMS」公開

1294 28
kjtifl  钻石LV.1  发表于 2022-11-22 11:23:53 | 显示全部楼层
pichoir 发表于 2022-11-22 10:25
有人鍾意砌模型,鍾意到用好幾個收藏玻璃櫃加射燈放好,成個展覽館咁,呢啲模型要做到可以賺錢排隊都未輪 ...

你自己都话有人整到成个展览咁啦,钟意砌模型的人要整到成个展览咁要买几多盒正版模型阿?最少都几十盒啦,全球有咁多钟意高达模型的人,发烧友每人最少几十盒,普通的最少几盒,10个高达迷假设有3个会买,全球咁多人,你自己计下条数啦,咁都唔赚钱???

举报 使用道具

pichoir  铂金LV.2  发表于 2022-11-22 11:33:04 | 显示全部楼层
kjtifl 发表于 2022-11-22 11:23
你自己都话有人整到成个展览咁啦,钟意砌模型的人要整到成个展览咁要买几多盒正版模型阿?最少都几十盒啦 ...

炒樓炒股,比起做模型廠邊個賺錢?咁識計數你都應該計到有幾多人食呢行飯?

举报 使用道具

pichoir  铂金LV.2  发表于 2022-11-22 11:50:28 | 显示全部楼层
kjtifl 发表于 2022-11-22 11:16
我完全唔明你的逻辑,,市面上能买到的正版模型,如果唔系模型厂生产的,难道自己变出黎的?高达 ...

講到咁好賺真係個個未畢業就去做模型廠? 車,鑼,刨,鑽求其跟個師傅就學到? 做套10個c嘅模出黎可住洋樓養蕃狗? 唔怪之得投資咁多機器設備都可以淘返嚟

举报 使用道具

kjtifl  钻石LV.1  发表于 2022-11-22 11:51:59 | 显示全部楼层
pichoir 发表于 2022-11-22 11:33
炒樓炒股,比起做模型廠邊個賺錢?咁識計數你都應該計到有幾多人食呢行飯? ...

呵呵,你的逻辑真系好怪,大佬阿,宜家唔系讲边个比较赚得多钱,系讲做果样野赚唔赚到钱阿,如果做高达模型赚吾到钱,你早就见吾到高达再出模型卖啦,你当bandai傻的咩,再讲,就算知道A赚钱多过B,都唔代表你有能力A的野,好似大家都知道做医生人工高添,咁各个都去做医生啦,使咩仲做清洁工接,就好似晶片行业,台积电做到停唔到手,超赚钱,咁你咪叫我地中国自己去做先进制程的晶片咯,你睇下做唔做得到,同样道理,就好似BANDAI一直都系做玩具做高达模型的,已经做到行业的龙头,跟住你叫距做炒楼...

举报 使用道具

kjtifl  钻石LV.1  发表于 2022-11-22 11:58:03 | 显示全部楼层
pichoir 发表于 2022-11-22 11:50
講到咁好賺真係個個未畢業就去做模型廠? 車,鑼,刨,鑽求其跟個師傅就學到? 做套10個c嘅模出黎可住洋樓 ...

宜家系讲紧做高达,BANDAI的模型厂赚钱,唔系话各个做模型都赚钱阿,你明解唔明解,你语文理解能力唔够定系逻辑思维能力错乱?算了,唔再讲了,唔同层次,理解的野都唔同,无咩好辩论,你觉得系咁的,咪就系咁咯

举报 使用道具

szhzw212  白银LV.2  发表于 2022-11-22 12:21:23 来自手机  | 显示全部楼层
这个OO也是机动战士里面,比较喜欢的作品

举报 使用道具

yzydmja  钻石LV.1  发表于 2022-11-22 12:34:12 | 显示全部楼层
居然有CG動畫,太強

举报 使用道具

pichoir  铂金LV.2  发表于 2022-11-22 13:40:56 | 显示全部楼层
kjtifl 发表于 2022-11-22 11:51
呵呵,你的逻辑真系好怪,大佬阿,宜家唔系讲边个比较赚得多钱,系讲做果样野赚唔赚到钱阿,如果 ...

咁又無乜人會做蝕本生意,好賺就講唔上

举报 使用道具

pichoir  铂金LV.2  发表于 2022-11-22 13:55:32 | 显示全部楼层
kjtifl 发表于 2022-11-22 11:58
宜家系讲紧做高达,BANDAI的模型厂赚钱,唔系话各个做模型都赚钱阿,你明解唔明解,你语文理解能力唔够定 ...

唔洗咁激動呀?又係你話模型廠好賺,依家又話唔係各個模型廠好賺,咁係你語文能力高,邏輯思維卓越好未?

举报 使用道具

468428626  铂金LV.2  发表于 2022-11-22 21:32:57 来自手机  | 显示全部楼层
图片看上去又真系几有型的

举报 使用道具