开启左侧

度盤資料轉移大法分享

435 5
之前無啦啦百度帳號畀人永封(估計係因為喺chatgpt相關話題下講咗句可唔可以問某人嘅文化水平),申訴咗好耐最後只可以臨時解封七日轉移資料。

好啦,分享過去新號應該都唔係好麻煩,點知臨時解封只係可以登錄帳號,但分享同好友功能卻限制咗。不過以前分享嘅鏈接仲依然有效,只能後悔以前做伸手黨,好多資料懶得分享,將以前分享嘅轉移到新帳號之後,剩低嘅只好一個個下載落嚟重新上傳去阿里(當然,有啲唔使下載可以上論壇重新搵返)。

下載又係一件麻煩事,如果可以分享聽講用antdownload2可以極速下載,但而家只可以登錄帳號無法分享……只好電腦度盤 偽pandownload 手機app三個號一齊火力全開,然而,眾所周知冇會員嘅度盤下載速度係可以激死人嘅,最後迫於無奈開咗一個月Svip(明明得返幾日命重要開一個月)。事實上開唔開VIP效率相差真係唔大,真正可以用嘅時間只有晚黑瞓着覺時,一覺醒嚟唔知唔覺就下載好晒,但白天同樣龜速且搞到全家WiFi塞車。

基本上轉移得差唔多喺最後衝刺時刻突然發現一個問題,以前分享嘅文件夾裡面啲嘢修改過後重新點開鏈接係修改後嘅樣,咁我係唔可以將要轉移嘅嘢放到以前分享過嘅文件夾呢?

然而,冇諗到而家嘅百度越嚟越流氓,新帳號淨係得一百幾G容量,即使領過VIP擴容,等VIP過期之後容量一齊過期變返一百幾G(我可唔可以爆粗口),再加上非VIP轉存文件數有限制,為咗驗證想法,又開多一個月SVIP……事實證明係可行嘅……

最後懶人睇重點:
度盤被封資料轉移大法,新帳號連續簽到三日可以領取一日SVIP,喺新帳號有SVIP之後,將舊帳號以前分享過嘅文件夾拉出去最外層,然後將要轉移嘅資料放入去,新帳號通過舊鏈接搵到分享嘅文件夾,注意!千祈唔好點開!直接成個文件夾保存!因為你永遠唔知有咩文件係違規嘅,點開容易造成鏈接失效。如果資料過多可以分次,轉入轉出再轉入再轉出……當然,最好有兩個設備分別登錄兩個帳號,否則一個設備反覆切換帳號可能就要同河蟹神獸鬥快手喇。

以上故事教訓我哋喺雲計算時代啲嘢放網盤真係唔安全,有條件嘅都係買返個固態移動硬盤放資料啦。

举报 使用道具

评论 5

kingking2021  钻石LV.1  发表于 2023-2-16 19:29:24 | 显示全部楼层
学习了,谢谢你的经验

举报 使用道具

小小小明  铂金LV.2  发表于 2023-2-17 14:31:32 | 显示全部楼层
我之前百度账号也是问了个TVB节目,可能有关 zheng治 的,又系无啦啦被人永久封号

举报 使用道具

lesing  铂金LV.2  发表于 2023-2-17 21:57:02 | 显示全部楼层
固態移動硬盤  凉了 数据几乎找不到的  还是机械硬盘稳定

举报 使用道具

小白菜粉  钻石LV.1  发表于 2023-2-18 04:24:10 来自手机  | 显示全部楼层
好彩我勤奋地天天去搬砖,一收录立马下到本地硬盘

举报 使用道具

deooihc  铂金LV.2  发表于 2023-2-26 15:17:21 | 显示全部楼层
这个不错 有空研究一下

举报 使用道具