开启左侧

掃毒3 劉青雲戲中罕有攬女 女演員突現身郭富城助慶 攬多次

819 26

雲集三大金像影帝劉青雲、古天樂及郭富城主演的港產警匪動作電影《掃毒3:人在天涯》,昨晚(25日)舉行首映禮,三大影帝聯同方中信、袁富華、陳國邦等演員一同出席。

由三大影帝主演電影《掃毒3:人在天涯》今日舉行首映禮,劉青雲、郭富城、古天樂攜同一眾男演員出席。(梁碧玲 攝)

電影難得雲集三大影帝,郭富城表示非常開心:「我同青雲20年冇合作喇、同古仔就12年,隔咁多年冇合作,所以係好特別嘅!」劉青雲亦表示認同:「一切都好順暢同好簡單咁完成咗件事,雖然係遇到好多困難,但係都算順利。」而古天樂亦指:「應該講係好珍惜,我哋三個可能分別合作,但係一齊合作嘅機會係好少嘅!」

當談到劉青雲在戲中有場夜總會戲份,罕有地與女演員又攬又抱,而當中的一位女演員,正正就是現場代表ViuTV做主播的溫穎琦(Ollie),二人更在訪問時相認。劉青雲更大感驚喜:「吓!你嚟嘅?妳染咗髮?」城城隨即笑指:「攬多次嚟睇下!」古天樂亦笑指:「畀個電話佢囉!」青雲愕然期間被問及會否怕醜,他便學古天樂所言:「珍惜啦總之!

劉青雲罕有在電影與女演員有摟抱戲份,更驚喜於現場與該女演員兼女記者溫穎琦相認,大感愕然!(梁碧玲 攝)

有幸於《掃毒3:人在天涯》裡與劉青雲有摟抱戲份的演員兼女記者Ollie溫穎琦,不單外型亮麗,而且口才了得,經常走訪娛樂要聞。(溫穎琦IG圖片)

拍攝《掃毒3:人在天涯》,三大影帝亦有大量動作、槍戰戲份,城城自言成果得來不易,而劉青雲則笑指:「最輕鬆應該係我啦!因為通常反派都係後面先辛苦嘛!」早前製作團隊釋出花絮,指青雲在甚中一個爆炸場面十分驚險、幾乎波及面部數吋距離,劉青雲笑指:「呢啲成日都有㗎!但係唔怕!我有皺紋!就算花咗都唔覺嘅!所以唔駛擔心!」而戲中青雲造型有一頭鬈髮,今日首映亦以同類髮型現身,青雲:「我呢幾日搞㗎!仲有頭髮就Keep住啦!」

郭富城表示與劉青雲20年沒合作、與古天樂亦未合作12年,感覺機會難得。(梁碧玲 攝)

劉青雲笑指拍攝爆破戲份不時非常驚險,但笑指自己有皺紋、不怕破相。(梁碧玲 攝)

古天樂日前於美國返港,並於紐約獲得成就獎:「好開心嘅!我覺得係一個榮幸啦!今次藉住攞獎都可以宣揚到香港電影!」古天樂得獎同時亦入圍奧斯卡評委,他表示:「冇諗過啦,第一!其次都收到信件,嚟緊會參與開會、入圍可能要睇啲片、畀分咁樣。」

古天樂入圍奧斯卡評委,透露未來會參與會議及為電影評分。(梁碧玲 攝

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 26

00小狐00  铂金LV.1  发表于 2023-7-26 09:19:07 | 显示全部楼层
城城忘记掂增高鞋垫了

举报 使用道具

chrisrex  铂金LV.1  发表于 2023-7-26 09:33:24 | 显示全部楼层
几大型男有底气

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2023-7-26 09:37:30 | 显示全部楼层
他们久没拍戏,突然现身就发觉很大变化。

举报 使用道具

yzydmja  钻石LV.1  发表于 2023-7-26 09:44:35 | 显示全部楼层
經常見到古天樂和劉青雲一起拍

举报 使用道具

梁汉汶  铂金LV.1  发表于 2023-7-26 10:08:45 | 显示全部楼层
城城哥高度被关注哈哈哈

举报 使用道具

載志偉  铂金LV.2  发表于 2023-7-26 10:12:47 | 显示全部楼层
幾時有得睇呢

举报 使用道具

羊咩仔  黄金LV.1  发表于 2023-7-26 12:55:58 | 显示全部楼层
唔知剧情系咪一如既往咁老土

举报 使用道具

llyyqq123  钻石LV.1  发表于 2023-7-26 13:08:30 | 显示全部楼层
羊咩仔 发表于 2023-7-26 12:55
唔知剧情系咪一如既往咁老土

应该都係噶喇,不过都係要买票支持一下嘅
坚定嘅撑粤大朋友

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-7-26 14:19:43 | 显示全部楼层
扫毒3好多人想睇

举报 使用道具